4 Eylül 2013 Çarşamba

'Global Isınma Evrimi Hızlandırıyor' Yanılgısı

'Global Isınma Evrimi Hızlandırıyor' Yanılgısı

Bilim ve Teknik dergisinin Ağustos 2002 tarihli sayısında yer alan “Global Isınma Evrimi Hızlandırıyor mu?” başlıklı yazıda ise, çok daha vahim sayılabilecek bir iddia yer alıyor. Kansas Üniversitesi’nden bazı araştırmacılara göre, atmosferdeki CO2 oranı arttıkça, türlerin sayısı da artış gösteriyor. Fosil verileriyle, CO2 artış oranını karşılaştıran araştırmacılar, CO2 oranı ile yeni türlerin ortaya çıkışı arasında bir ilişki olduğunu gördüklerini iddia etmektedirler.


Bu iddia, evrimcilerin kısır döngü mantıklarının tipik bir örneğidir. Evrimciler, her koşulda evrim teorisinin doğru olduğunu kabul ettikleri için, tüm mantıklarını bunun üzerine kurarlar. Örneğin,


  1. günümüzde birçok canlı türü var,

  2. evrim de gerçekleştiğine göre,

  3. demek ki bu türler birbirlerinden evrimleştiler, benzeri mantıklar kurarlar. Ancak bu farklı türlerin birbirlerinden nasıl evrimleştikleri sorusuna verecekleri bir cevapları yoktur.

CO2 ile türlerin ortaya çıkışı konusunda da aynı durum söz konusudur.


  1. CO2 oranı arttığı dönemlerde yeryüzünde daha çok tür ortaya çıkıyor.

  2. evrim de gerçekleştiğine göre,

  3. CO2 türlerin evrimleşmesini hızlandırıyor.

Ne var ki, bir önceki örnekte de olduğu gibi, evrimcilerin bu kez de, “CO2 nasıl olup da evrimi hızlandırıyor?” sorusuna verebilecekleri bir cevapları yoktur.


Evrimcilerin bu kısır döngü mantığı ile, her olayı birbiri ile ilişkili göstermek mümkündür. Örneğin, güneşli havalarda borsada satışların artış gösterdiğini öne sürebilirsiniz. Ancak biri size, Güneş ile borsa arasında nasıl bir ilişki olduğunu sorduğunda, “bunu bilmiyoruz” diyebilirsiniz. Veya, elma tüketiminin çok olduğu bir şehirde, kitap okuma oranının da yüksek olduğunu tespit edebilirsiniz. Ve eğer evrimciler gibi bir mantık yapısına sahipseniz, hemen elma tüketimi ile kitap okuma alışkanlığı arasında bir ilişki olduğunu öne sürebilirsiniz. Ancak yine, evrimciler gibi “nasıl” sorusuna bir cevabınız olmaz.



Evrim Bilim.com bilim ve teknik, global ısınma, küresel evrim, küresel ısınma

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder